metal-experience.com, 15.01.2008

Powermetal staat vooral bekend als ietwat oubollig. Snelle maar nergens echt ruige gitaren en dubbele basdrums, een zanger met wat iele stem met hoge uithalen en vrolijke koortjes en is maar al te vaak niet bepaald origineel of fris van geluid te noemen. Niet dat ik vies ben van een beetje traditionele power als Edguy of Helloween, maar helaas kent dit genre ook een horde aan matige aftreksels die al te makkelijk de voorbeelden kopieën zonder een eigen geluid te ontwikkelen. Dat het ook anders kan bewijst het Duitse SOLAR FRAGMENT met “A Spark of Deity”. Deze band wist met hun demo in 2005 direct de aandacht te trekken en nu is daar dus via het Griekse label Sleazy Rider Records hun officiële debuutalbum.

Albumopener “Man Of Faith” knalt direct de speakers uit met snelle gitaarriffs en een snelle ritmesectie en het klinkt direct wat zwaarder dan de meeste powerbands. Iedere twijfel of we de zoveelste power-kloon te horen krijgen wordt weggenomen zodra brulboei Robert Leger zijn strot opent: het valt misschien wel in het hoekje power maar weet tegelijk toch heel stevig, fris en energiek te klinken zonder de clichés te misbruiken. Ook “Take Me Higher” heeft weer die snelle ritmische riffs, haast of er een mitrailleur afgevuurd wordt en hoewel zanger Leger soms een keelklank laat horen waar je even aan moet wennen klinken de uithalen in de refreinen luid maar toch ook weer melodisch, net als de gitaarlijnen in de breaks en solo’s. “Lands, Titles, Nothing” is iets minder snel van opening, maar ook op midtempo weten de heren met stevige gitaren en enkele tempowisselingen te overtuigen. “So Long” is dan de haast verplichte ballad, het klinkt niet slecht maar dreigt logischerwijs wel wat voorspelbaar en minder fris te worden, gelukkig weet men met mooi gitaarwerk op het einde nog wel enige schwung aan dit nummer te geven. Op “Fragment Of The Sun” laat de band nog even horen ook tijdens de snellere nummers het tempo even durven te laten zakken om er met een solo weer vol in te duiken.

Leuk detail is de plectrum die we bij het album vonden, met aan de ene zijde de bandnaam met handtekening, en aan de andere zijde de opdruk “A Pick of Deity”, heel aardig. Het artwork is ook redelijk in orde, al is de cover wat minder fris dan de muziek en is het foutje in trackvolgorde wat slordig, of is het een test in oplettendheid?? Maar goed het gaat nog steeds vooral om de muziek en die is dik in orde. Negen tracks lang weet SOLAR FRAGMENT te boeien, het is moeilijk om echt een uitschieter te noemen. Dat is enerzijds jammer maar anderzijds blijkt daaruit wel de brede kwaliteit van dit album. Het is altijd moeilijk in te schatten of een band een ingezette koers over de jaren weet vast te houden. Dat we hier echter een band met toekomst aan het werk horen is wel duidelijk. Solar Fragment bewijst met dit album dat power ook voor jonge bands nog lang niet dood is en dat de metalliefhebber zich geenszins voor dit genre hoeft te schamen.

metal-experience.com (Netherlands)
This entry was posted in A Spark Of Deity - Reviews. Bookmark the permalink.

Comments are closed.